9.21.2011

Černá mzda přinese vždy nižší důchod

11.8.2011, Zdroj: ČSSZ


Lidé, kterým je vypočten důchod, se při osobní návštěvě ČSSZ podivují, proč je jejich důchod neúměrně nízký vzhledem k jejich minulým výdělkům. Často odmítají sdělit upřesňující údaje, především název zaměstnavatele či skutečné příjmy. Převažuje jejich strach z trestní odpovědnosti a také z reakcí bývalých zaměstnavatelů. Proč tedy na tzv. černou mzdu přistupovali? Odpověď bývá dost často totožná: "Nenapadlo mě, že černá mzda má vliv na výši mého důchodu. Pokud bychom na tento způsob odměňování nepřistoupil, nedostal bych žádnou práci." Přitom je zcela zřejmé, že výše důchodu vždy závisí nejen na celkové době pojištění, ale i na výši dosažených příjmů.

Následující dva příklady dokládají, jaký dopad má tzv. černá mzda na výši invalidního důchodu:

Příklad č. 1:
Muž, narozený 13. 9. 1982, je od 1. 7. 2011 invalidní pro invaliditu třetího stupně. Získal celkem 46 let pojištění (včetně dopočtené doby). Od nástupu do zaměstnání v roce 2000 mu byla měsíčně zúčtovávána jen minimální mzda, dostával však tzv. černou mzdu 5 000 Kč měsíčně. Výpočtový základ pro stanovení výše invalidního důchodu činí 8 874 Kč. Výše procentní výměry invalidního důchodu činí 69 % z uvedené částky, tj. 6 124 Kč. Invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně tohoto muže včetně základní výměry činí 8 354 Kč měsíčně.
Příklad č. 2:
Stejnému muži jako v příkladu č. 1 nebyla vyplácena část odměny za práci "načerno", ale celá částka ve výši minimální mzdy navýšené o 5 000 Kč byla zúčtována. Výpočtový základ pro stanovení výše invalidního důchodu v takovém případě činí 15 326 Kč a procentní výměra důchodu 8 486 Kč. Invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně včetně základní výměry v tomto případě činí 10 716 Kč.
Černá mzda tak pro poživatele invalidního důchodu uvedeného v příkladu č. 1 znamená o 2 362 Kč nižší důchod, než kdyby mu zaměstnavatel celou mzdu vyplácel řádným způsobem. 

Labels:


Comments: Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Subscribe to Posts [Atom]