9.25.2012

Veřejný registr půdy (LPIS)


13.7.2012, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Ministerstvo zemědělství zpřístupnilo na svých stránkách eagri.cz nové rozšíření aplikace Veřejný LPIS. Vlastníci půdy na ní můžou najít svoji parcelu a zároveň uživatele, který ji zemědělsky obhospodařuje. Snahou je co nejjednodušší formou zpřístupnit údaje v LPIS veřejnosti.
Nová úprava aplikace LPIS umožňuje majitelům půdy vyhledat uživatele zemědělských pozemků. „Dosud si mohli vlastníci najít své pozemky na stránkách Českého úřadu zeměměřičského a katastrálního. Teď můžou na stránkách Ministerstva zemědělství dohledat i toho, kdo parcelu obhospodařuje,“ řekl ministr zemědělství Petr Bendl.
Po vyhledání konkrétního listu vlastnictví lze následně prohlížet údaje jak o vlastnících příslušných parcel, tak o půdních blocích/dílech (PB/DPB), které se s danou parcelou překrývají (informace o překryvech je dostupná jen u digitalizovaných katastrálních území).
Podrobnější informace, včetně příručky s návodem na ovládání aplikace LPIS, jsou na Portálu farmáře.
LPIS slouží jako geografická databáze pro  evidenci využití půdy tak, jak je obhospodařována jednotlivými uživateli, žádajícími o dotace, které jsou vázané na plochu. Hlavním účelem LPIS je být zdrojem informací pro ověřování údajů v žádostech o dotace poskytovaných ve vazbě na zemědělskou půdu. Využívá se dále i jako podklad pro vedení zákonných evidencí o použití hnojiv, pastvy, přípravků na ochranu rostlin, pro stanovení omezení hospodaření z titulu nitrátové směrnice, erozní ohroženosti apod. LPIS nachází další využití i např. v oblasti lokalizace ohnisek nákaz zvířat nebo v oblasti monitoringu výskytu škodlivých organismů.

Labels:


Comments: Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Subscribe to Posts [Atom]