8.17.2011

Klaus podepsal zákon o urychlení výstavby dopravní infrastruktury

29.6.2011, Zdroj: ČTK
Stavby téměř všech dálnic by mohly být veřejným zájmem
Prezident Václav Klaus podepsal novelu zákona o urychlení výstavby dopravní infrastruktury, která umožňuje vyvlastňování pozemků i pro energetické a vodní stavby. Novela má usnadnit výstavbu zejména dalších bloků Jaderné elektrárny Temelín, odkládanou stavbu jezů na Labi či budování protipovodňových opatření. Institut vyvlastnění bude moci investor využít tehdy, pokud se nedohodne na odkupu pozemků pro plánovanou stavbu.
Novela také mění proces stavebního řízení v zákonem stanovených případech. Zatímco podle původní předlohy by musel příslušný stavební úřad na žádost stavebníka závazně spojit stavební a územní řízení, nyní toto rozhodnutí bude záviset ve vybraných případech na jeho úvaze. Má také platit, že dotčeným stavebním úřadem bude speciální úřad, tedy úřad zaměřený na silniční, železniční a vodní stavby, a nikoli stavební úřad v obci s rozšířenou působností.
Zákon o urychlení výstavby dopravní infrastruktury předložila ještě v minulém volebním období ve sněmovně skupina poslanců, která chtěla usnadnit výstavbu rychlostní komunikace R35. Dopracovali ho nakonec tak, že se vztahuje na veškerou dopravní infrastrukturu. Zákon tak kromě jiného umožňuje použít vyvlastnění při získávání pozemků pro silnice a dálnice.

Labels:


Comments: Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Subscribe to Posts [Atom]