4.22.2010

Vyměření daně z nemovitostí pro zdaňovací období 2010

(21.04.2010)

Od zdaňovacího období roku 2010 dochází ke zvýšení většiny sazeb daně z nemovitostí, a tedy ke zvýšení daňové povinnosti téměř u všech poplatníků této daně. S ohledem na množství těchto případů a výši nákladů spojených s tvorbou a distribucí platebních výměrů je většině poplatníků v tomto zdaňovacím období výše vyměřené daně sdělována hromadnými předpisnými seznamy.

Správci daně tak postupují podle ust. § 13a odst.2 zákona č. 338/1992 Sb., o dani z nemovitostí, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o dani z nemovitostí“), dle kterého dojde-li ve srovnání s předchozím zdaňovacím obdobím pouze ke změně sazeb daně, změně průměrné ceny zemědělské půdy přiřazené jednotlivým katastrálním územím, ke stanovení či změně koeficientů, anebo k zániku osvobození od daně z pozemků podle ustanovení § 4 odst. 1 písm. v) zákona o dani z nemovitostí, poplatník nemá povinnost podat znovu daňové přiznání, pokud u něho nedošlo k jiným než výše uvedeným změnám. Nově vyměřenou daňovou povinnost v těchto případech sdělí správce daně poplatníkům rozhodnutím, tj. platebním výměrem nebo hromadným předpisným seznamem. Vyrozumění poplatníka o základu daně a výši daně platebním výměrem nebo hromadným předpisným seznamem je přitom zcela rovnocenné.

V případě, že je daň poplatníkům stanovena hromadným předpisným seznamem, správce daně jej podle ustanovení § 20 zákona č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o správě daní a poplatků“), vyloží k veřejnému nahlédnutí po dobu 30 dnů, přičemž počátek i dobu vyložení veřejně vyhlásí. Vyložení hromadného předpisného seznamu se oznámí vyhláškou na úřední desce obce s uvedením druhu daně, data počátku vyložení a místa vyložení. Vyložení hromadného předpisného seznamu mohou zajišťovat na dožádání místně příslušného správce daně i orgány obce.

Pro úplnost uvádíme, že i v roce 2010 jsou poplatníkům daně z nemovitostí hromadně rozesílány daňové složenky pro úhradu této daně, na jejichž alonži je uvedena výše daňové povinnosti.

Labels:


Comments: Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Subscribe to Posts [Atom]