11.27.2008

08-11-27 Mýtné pro malé náklaďáky se odkládá o rok

Mýtné pro malé náklaďáky se odkládá o rok, do prodeje jdou známky
20.11.2008, Zdroj: ČTK
Zavedení mýtného pro malé nákladní vozy od 3,5 tuny do 12 tun se o rok odkládá, dojde k němu zřejmě až 1. ledna 2010. Důvodem je krok hospodářského výboru sněmovny, který projednání příslušného zákona odložil na leden. Jak dnes ČTK řekl mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka, úřad dá 1. prosince do prodeje klasické dálniční kupony.

Ministerstvo dopravy původně zamýšlelo rozšířit mýtné od 1. ledna 2009. Kvůli urychlení legislativního procesu chtělo změnit zákon formou poslaneckého návrhu, nakonec se to však nepodařilo. Sněmovna sice schválila novelu v prvním čtení, poté ale její projednání hospodářský výbor odložil na konec ledna a do sněmovny by se mohla vrátit v nejlepším případě v únoru.

Ačkoliv někteří poslanci hovořili o možném rozšíření mýta na malé náklaďáky například od února či března, podle náměstka ministra dopravy Jiřího Hodače to není možné. "Může k tomu dojít pouze počátkem roku," řekl ČTK náměstek. Přechod ze známek na mýtné v průběhu jednoho roku není možný, neboť se jedná o zcela odlišné systémy.

Zatímco při koupi známky si dopravce předplácí určité časové období, po které může dálnice užívat, mýtné představuje platbu za skutečně ujeté kilometry. Mohlo by tak dojít k situaci, že část dopravců by jezdila se známkou a část s elektronickou palubní jednotkou a každá skupina by platila zcela odlišnou částku.

"Já si myslím, že by bylo vhodnější, aby se to odložilo o celý rok," řekl ČTK zpravodaj zákona, poslanec Karel Sehoř (ODS). Navíc podle něj existuje pravidlo Evropské unie, které souběh dvou systémů platby za dálnice v jednom kalendářním roce vylučuje. Hospodářský výbor chce uspořádat v polovině ledna seminář, kde se bude projednávat především ekonomická výhodnost mýtného, doplnil Sehoř.

Jiná situace je u elektronických vinět pro osobní vozidla. Jejich zavedení, původně plánované na leden 2009, MD taktéž odložilo, počítá však s jejich zavedením v polovině příštího roku. Řidiči je dostanou za kontrolní ústřižek od nalepovací dálniční známky. I nadále však budou osobní vozy platit za časové období a nikoliv za ujeté kilometry. Výměna navíc nebude prvních šest měsíců povinná.

Zdroj: čtk




Comments: Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Subscribe to Posts [Atom]