8.27.2008

Prohlášení Ministerstva dopravy k problematice umisťování dopravního značení omezujícího vjezd vozidel s nedostatečnou technickou úrovní obutí na vybrané silniční úseky
14.8.2008
Ministerstvo dopravy uvádí na pravou míru informace publikované v souvislosti s plánovaným opatřením umístit na vybraných silnicích nové dopravní značky omezující vjezd vozidel nevybavených zimními pneumatikami se správnou hloubkou dezénu.

Hlavním motivem záměru je umístit na vybraných úsecích v období od 1. listopadu do 30. dubna pevné nebo mobilní dopravní značení, které bude omezovat vjezdu vozidel s neodpovídajícími pneumatikami. Omezení se bude týkat osobních vozidel s pneumatikami bez označení M+S (zimní) a zároveň s hloubkou dezénu vzorku pod 4 mm. U nákladních vozidel je tato hranice 6 mm. Hloubka dezénu byla volena po doporučení technických zkušeben vozidel s využitím zkušeností severských zemí Evropy.

Dopravní značení bude umisťováno na úsecích, na kterých je v zimním období a při složitých povětrnostních podmínkách zhoršen pohyb vozidel. Značení bude též mobilní - bude možnost jej přemisťovat podle vývoje povětrnostních podmínek. Umisťováno bude na vhodně volených vybraných úsecích a v časově omezenou dobu v závislosti na povětrnostních podmínkách a průjezdnosti vozovky. Cílem je zabránit dopravním nehodám na silnicích a zamezit tvoření dopravních kolon v důsledku blokování silnic vozidel s nevhodnými pneumatikami.

Ministerstvo dopravy podporuje záměr správců komunikací využívat tohoto značení. Jednoznačně jde o krok v souladu s prevencí v oblasti bezpečnosti silničního provozu. Zákaz vjezdu pro vozidla s neodpovídajícím vybavením pneumatikami je standardem v severských evropských zemích, kde je tato povinnost zavedena plošně pro všechna vozidla v zimním období. A přínos je jednoznačný: pozitivně ovlivňuje statistiky nehodovosti v těchto státech. V ČR byl vzhledem k odlišným povětrnostním podmínkám volen způsob okamžité úpravy provozu dopravní značkou.

Umisťování dopravního značení bude plně v kompetenci správce komunikace ve spolupráci s policií. Ministerstvo dopravy bude podporovat zveřejňování potenciálních úseků silnic, kde lze očekávat umístění těchto značek.

zdroj: ministerstvo dopravy www.mdcr.cz




Comments: Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Subscribe to Posts [Atom]