4.21.2008

MD doporučuje řidičům počkat se žádostí o nové profesní průkazy
4.4.2008, Zdroj: ČTK
Ministerstvo dopravy doporučilo profesionálním řidičům nákladních aut, aby odložili žádosti o nové průkazy způsobilosti na druhou polovinu roku. Chybí totiž čistopisy průkazů a Státní tiskárna cenin je začne dodávat až v červenci. ČTK to řekl mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka. Nové průkazy, včetně jejich rozšíření i na řidiče vozidel nad 3,5 z dosavadních 7,5 tuny, zavádí zákon od dubna.

Podle Hanzelky se navíc zpozdila příprava prováděcí vyhlášky, kterou muselo ministerstvo připravit ve velmi krátkém čase od přijetí zákona. Vyjít by měla v nejbližších dnech.

Současné průkazy budou platit do konce března příštího roku, pokud nemají uvedenou kratší platnost. Podle Hanzelky problémy v mezinárodním provozu řidičům nehrozí, protože úřady je mohou vyžadovat od letošního 10. září v případě řidičů autobusů, v případě řidičů nákladních aut pak ještě o rok později.

Způsob zavádění nových profesních průkazů kritizovalo sdružení autodopravců Česmad. Upozornilo také na nově zaváděnou nutnost pro nové řidiče absolvovat rozsáhlé školení v rozsahu nejméně 140 hodin. To získání průkazu prodraží o desítky tisíc korun.

Zdroj: čtk



Comments: Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Subscribe to Posts [Atom]