4.03.2008

Jak také může probíhat kontrola potravinářské inspekce
14.3.2008
Práce inspektorů Státní zemědělské a potravinářské inspekce nebývá vždy jednoduchá. Stávají se i případy, kdy kontrolovaná osoba odmítá inspektory vpustit do provozovny, inspektoři občas musejí snášet křik a vztek majitelů či vedoucích provozoven; stalo se, že na inspektory vypustil kdosi psa. Za kuriózních okolností probíhala i nedávná kontrola v pekárně v Praze 8 – Dolní Chabry.

Na pražský inspektorát SZPI došel písemný podnět, kterým si spotřebitel stěžoval na hygienické podmínky uvedené pekárny. Několik dnů nato se proto pražští inspektoři společně s asistentkami hygienické stanice vydali v ranních hodinách do provozovny na kontrolu. Výrobní prostory, které byly umístěné v přízemí rodinného domku, nebyly zamčeny a svítilo se v nich, uvnitř však nikdo nebyl. Vše nasvědčovalo tomu, že zaměstnanci zpozorovali inspektory přicházet a utekli. Protože se však inspektoři nemohli nikomu prokázat, nemohli ani zahájit kontrolu.

Nehodlali se však jen tak vzdát; další kontrolu si naplánovali ještě na tentýž den pozdě večer a zároveň požádali policii, aby při kontrole asistovala. Tentokrát inspektoři spatřili prchající zaměstnance hned při vstupu na pozemek. Se dvěma zaměstnanci, které policisté objevili, jak se schovávají za dveřmi, pak inspektoři vstoupili do objektu. Zde však narazili na dveře do provozovny, které byly zavřené a bez kliky. Na klepání nikdo neodpovídal. Když se policistům podařilo dveře otevřít, čekalo je překvapení - ukrývala se za nimi další část zaměstnanců, kteří zde vyčkávali, jak se situace vyvine.

Teprve poté mohli inspektoři začít svou práci. Kromě žalostného hygienického stavu (plíseň v lednici na suroviny, plesnivé plechy na uložení pečiva, obnažené stropy, odpadnuté obložení, strouhanka vysypaná volně na zem), inspektoři zjistili, že přímo ve výrobních prostorách mají zaměstnanci jakýsi oddechový kout, tj. gauč se stolkem a židlemi, kam si od pečení odskakují třeba i zakouřit. Dále zde našli několik lahví Tuzemáku, které neměly povinnou kolkovou nálepku, a několikrát si inspektory přišla prohlédnout kočka, která měla do provozovny volný přístup. Z uvedených důvodů inspektoři na místě zakázali další výrobu.

Naštěstí takové případy, ať už jde o množství a charakter zjištěných hygienických nedostatků, ale i o průběh kontroly, neřeší Státní zemědělská a potravinářská inspekce často.

Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce



Comments: Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Subscribe to Posts [Atom]