2.21.2008

Sleva na poplatníka 2 070 Kč měsíčně i pro daňové nerezidenty
11.2.2008 , Zdroj: Ministerstvo financí
Ministerstva financí vydalo opatření, které umožňuje u zahraničních zaměstnanců v průběhu roku 2008 uplatnit měsíční slevu na dani na poplatníka.

Ministerstvo financí České republiky na základě zmocnění v ustanovení § 39 písm. b) ZDP za účelem odstranění tvrdosti vydalo opatření, díky kterému zaměstnancům, kteří jsou poplatníky podle § 2 odst. 3 zákona o daních z příjmů, mohou jejich zaměstnavatelé, plátci daně z příjmů ze závislé činnosti a z funkčních požitků, v průběhu zdaňovacího období roku 2008 poskytnout při výpočtu zálohy na daň za podmínek a ve výši podle § 35d odst. 2 ZDP slevu na dani podle § 35ba odst. 1 písm. a) ZDP. Daňová povinnost u těchto poplatníků za zdaňovací období 2008 bude vypořádána podle platné právní úpravy v zákoně o daních z příjmů.

Výše uvedené Opatření bylo vydáno s ohledem na Ministerstvem financí iniciovanou novelu zákona o daních z příjmů, projednanou ve třetím čtení Poslaneckou sněmovnou, kterou se již v průběhu zdaňovacího období 2008 změní podmínky pro poskytování základní slevy na dani podle § 35ba odst. 1 písm. a) ZDP a která umožní přiznat tuto slevu na dani poplatníkům (daňovým nerezidentům ČR) bez jakýchkoliv dalších zákonných omezení.

S ohledem na předpokládané nabytí účinnosti této novely (od 1. 7. 2008) a za účelem odstranění tvrdosti spočívající v neposkytnutí výše uvedené slevy při stanovení měsíčních záloh na daň zahraničním zaměstnancům (daňovým nerezidentům ČR) před tímto datem, bylo Ministerstvem financí vydáno výše uvedené Opatření, které odstraňuje tvrdost zákona.

Tímto opatřením se v žádném případě nemění výše roční daňové povinnosti u daňových nerezidentů ČR (zahraničních zaměstnanců), pouze zcela v souladu se zákonem o daních z příjmů se u nich upravuje způsob vybírání záloh na daň z příjmů ze závislé činnosti v průběhu roku - tj. budou stanoveny za stejných podmínek a ve stejné výši, jako u českých daňových rezidentů. Celoroční daňová povinnost u zahraničních zaměstnanců za zdaňovací období 2008 bude pak vypořádána podle platné právní úpravy v zákoně o daních z příjmů.



Comments: Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Subscribe to Posts [Atom]